Istoricul Parohiei Sfântul Prooroc Ilie - Dancu

Istorie Decembrie 13, 2012

Parohia “Sfântul Ilie Tesviteanu” se afla în partea de sud-est a oraşului Iaşi,la capătul liniei tramvaiului 3, la ieşirea din Cartierul Tătăraşi; face parte din Comună Holboca şi este formată din Satul Dancu şi blocurile G1,G2,G3,F1,F2  şi F3 din Cartierul Dancu .A fost înfiinţată în anul 1990 împreună cu alte patru parohii,din raţiuni misionare,de către vrednicul de pomanire Patriarhul Teoctist,pe atunci şi locţiitor de mitropolit al Moldovei şi Sucevei.
La 1 martie 1991 a fost numit primul preot paroh,actualul preot,Popovici Ilie-Danut,iar serviciul liturgic a început să se desfăşoare începând cu data de 1 iunie 1991.

Între anii 1991-1993,slujbele s-au ţinut într-un garaj de tablă,iar între anii 1993-1997,într-o sală de clasa din şcoala aflată în apropiere,scoala dezafectată.
Lucrările la Biserică parohială au început în Vinerea Mare a anului      1994, biserica având următoarele dimensiuni:lungimea-35m,lăţimea în zona absidelor-11m,lăţimea în zona pronaosului-8m,înălţimea până la vârful crucii-28m.
Construită din cărămidă,clădirea actualei biserici se încadrează în stilul architectural moldovenesc stefanian,fiind o copie a bisericii Mănăstirii Neamţ.
Biserica este acoperită cu tabla zincată,vopsită,cu excepţia turnului aflat pe naosul bisericii,care este acoperit cu tabla de cupru. La exterior pereţii sunt izolaţi termic cu polistiren expandat,iar soclul şi pridvorul sunt placaţi cu piatra.Biserica are ferestre cu geam termopan, apă şi  este încălzită cu două centrale pe gaz,şaisprezece calorifere şi instalaţie din cupru.Pictura,care îmbraca pereţii interior,este realizată în tehnica “fresco” de pictorul Constantin Diaconu.
Pe suprafaţa celor 1250m ce măsoară curtea bisericii,se afla în construcţie,la roşu,o clădire ce va adăposti casa socială şi apartamentul preotului şi un lumânărar. Curtea este împrejmuită cu gard de piatră şi fier forjat